Hva er Mjød

Mjød er en alkoholholdig drikk som er laget på honning. Basemjød, også kalt tradisjonell mjød, er en blanding av honning, vann og gjær. Tradisjonelt i Norge så brukte man mjødurt i mjøden, men det brukes ikke i særlig stor grad i moderne tid. Mjødurt har antiseptiske funksjoner og kan bidra til å hindre infeksjoner. Dette var vel årsaken til at det ble brukt i mjød i tidligere tider. Vi deler mjød opp i to hovedstiler, Hydromel (mer vann, lavere alkoholprosent) og Great Mead (Mer honning, og høyere alkoholprosent). Askheimer lager foreløpig Great Mead, og ligger oftest mellom 10 og 16%. Moderne mjød er ofte Melomel (mjød med frukt og/eller bær, eller Metheglin (mjød med krydder og/eller urter. Det lages også mye tradisjonell mjød hvor den unike honningen som er brukt gir smak til mjøden. Honningen kan også karameliseres (Bouchet), og mjød blir stadig oftere fatlagret for å bære preg av fatet det er lagret i. Det er stor bredde i aroma og smak på de tusenvis av mjød som er tilkommet markedet i moderne mjød – så her er det bare å slå seg løs!

Mjød er klassifisert i forskjellige typebetegnelser;

  • Melomel – Frukt og/eller bær tilsatt mjød
  • Metheglin – Krydder tilsatt mjød
  • Pyment – Druer / druejuice tilsatt mjød
  • Cyser – Eple /Eplejuice tilsatt mjød
  • Viking Blood – Kirsebær tilsatt mjød
  • Black Mead – solbær tilsatt mjød

I tillegg så er det flere regionale typer mjød å finne rundt i verden. De forskjellige mjød kan brukes til flere ting. De er selvsagt gode alene, enten servert kjellerkalde eller tempererte, forfatteren foretrekker selv kjellerkalde, pluss minus 10 grader. Mjød kan ofte med fordel serveres sammen med mat som ost, kaker eller dessert. Men det går fint å eksperimentere med andre retter. Askheimers «The Elder» egner seg f.eks. til røkt hvit fisk. I USA er det også blitt moderne å lage drinker basert på mjød, så bruksområdene synes å være store.

HVEM ER ASKHEIMER?

Askheimer mjøderi (Askheimer AS) ble stiftet formelt i Februar 2020, men pågangsdriverne Jarl-Magnus Einang og Anders Riseng hadde da i flere år allerede forsket på mjødoppskrifter i mindre skala. Etter mange gode tilbakemeldinger på disse mindre produksjonene så ble det bestemt over noen glass i København 2019 at nå var tiden moden til å bringe produktet ut kommersielt. Petter Sandvig kom inn som daglig leder og Glenn Aaser tilfører Askheimer masse god teknisk kompetanse. Sammen har vi nå bygd opp et mjøderi i småbyen Rakkestad i Viken fylke. Askheimers første mjød ut på markedet er noen velprøvde oppskrifter.

Bringebær mjøden «Arcitc Raspberry», en melomel mjød på 14,5% med norsk bringebær og arktiske urter. Hylleblomst mjøden «The Elder», en metheglin mjød på 13,5% med arktiske urter og mandarin purre. «Black
Currant»
– en solbær mjød (Black Mead) med masse personlighet på 15%. Til sist har vi «The Plum» som er som navnet tilsier en plommemjød, men har også noen arktiske urter i seg. Flere spennende mjød vil komme
ut i fra vårt mjøderi i Rakkestad, som vi gleder oss til å presentere til dere der ute.